понедељак, 22. јануар 2018.

Tajne ćelijskog omotača





Svi mi jedemo belanca. To je meso, živinsko meso, riba, mlad kravlji sir(gauda)...






Svi jedemo ugljene hidrate. To su: hleb, kaša,krompir,bombone…I svi, bilo kako bilo, jedemo masti. 




One takođe mogu biti različite:nerastvorljive i teško varljive(kao , naprimer, salo) ili, suprotno, veoma tečne i lako svarljive (kao što je maslinovo ulje).


Masti mogu biti životinjskog i biljnog porekla. Mogu biti rafinirane i hladno ceđene. Mogu biti različite, ali glavno je da ih mora biti…

Radi se o tome da masti, tačnije masne kiseline čine osnovu ćelijskih membrana. Onih zaštitnih membrana koje obavijaju svaku ćeliju. Unutar ćelije je vodena sredina, spolja međućelijska tečnost, to jeste, takođe, voda. I zahvaljujući tome što je ćelija obavijena masnom opnom, njena unutrašnjost je zaštićena od spoljašnje sredine neprobojnom barijerom.

Sastav tog ćelijskog omotača(membrane) se stalno menja u zavisnosti od toga šta jedemo.
Tačnije , zavisno od toga kave masti u ishrani koristimo.Ako više volimo salo i masti u obiku suhomesnatih prouzvoda, i omotači naših ćelija će uskoro postati isto tako viskozni i lepljivi. Ako jedemo više biljna ulja, membrane će biti mekane i elastične. Ispostavlja se da je to od vrlo velikog značaja za funkcionisanje organizma.

Ipak, nije sve u fizičko-hemijskim svojstvima ćelijskih membrana. Radi se o tome , da ćelije koriste masne kiseline iz svojih zidova i za izgradnju takozvanih hormona u tkivima –prostaglandina i leukotriena. Pomoću tih supstanci sličnih hormonima regulišu se mnoge vrlo važne funkcije u organizmu.

Na primer, arterijski pritisak, krvotok, srčani ritam, zapaljenjske i alergijske reakcije,osetljivost ćelija prema glukozi(što je vrlo važno za preventivu šećerne bolesti-dijabeta). Jedna grupa tih supstnci sintetiše se iz masti životinjskog porekla,druga iz masti biljnog porekla, a treća iz posebnih hranljivih masti koji pripadaju takozvanoj grupi omega-3 polinezasićenih masnih kiselina. One se nalaze u morskoj ribi i morskim plodovima a ima ih takođe i u retkim biljnim uljima kao što je laneno, ulje boražine,ulje amaranta,jagorčevine i nekim drugim uljima.

Ako su ta ulja dovoljno zastupljena u našoj ishrani, onda se sve tri grupe hormona u tkivima sintetizuju u dovoljnoj meri, nalaze se u lakom balansu i dopunjuju se. Ako, pak, u dnevnom obroku ne-dostaju neke od ovih masti i njihov balans se remeti, složeni sistem upravljanja napred navedenim funkcijama se dovodi u pitanje i organizam počinje da pati.

Serija proivoda ‘’TRIMEGAVITAL’’koju je sačinila Korporacija ‘’Sibirsko zdravlje’’ uz primenu nove tehnologije izrade mekih želatinoznih kapsula, predstavljaju koncentrate najvažnijih i u našem obroku najmanje zastupljenih masnih kiselina. Proizvodi iz ove serije omogućavaju da se brzo uspostavi normalni balans raznih vrsta masnih kiselina u sastavu ćelijskih omotača i, na osnovu toga, da se uspostavi balans životno važnih regulatornih supstanci koje se iz njih sintetišu.



Osim omega-3 masnih kiselina u prirodi postoji daleko veći broj masti-to su omega-6 masne kiseline.U suštini, one nisu deficitarne u ishrani jer se u dovoljnoj meri nalaze u biljnim uljima na koja smo navikli kao što su: suncokretovo, susamovo, kukuruzno ulje. Ipak, među omega -6 masnim kiselinama ima jedna koje nema dovoljno u našem organizmu. To je gama-linolenska kiselina.

Pravi lekoviti nektar smatra se ulje semena amaranta.



 Osnovni njen izvor nalazi se u ulju boražine i noćne jagorčevine, u nešto manjoj količini gama-linolenska kiselina nalazi se u ulju amaranta, ulju semena crne ribizle. Osim toga, imajući u vidu značaj gama-linolenske kiseline za čoveka, ona se u velikoj količini nalazi u majčinom mleku. Za razliku od omega-3 masnih kiselina koje imaju veoma širok spektar delovanja, biološka uloga gama-linolenske kiseline svodi se na jednu jedinstvenu biohemijsku reakciju.Ipak, od tog jednostavnog procesa upravo zavisi pravilno funkcionisanje organizma.


 U proseku, amarant sadrži oko 13% proteina, ili oko 26 grama po šoljici što je daleko više nego što je slučaj sa ostalim žitaricama. Poređenja radi, šolja duguljastog belog pirinča sadrži samo 13 grama proteina.


Od gama-linolenske kiseline u ćelijama se sintetiše veoma važna supstanca slična hormonu a to je prostaglandin E 1, čija je jedna od glavnih funkcija protivupalno i antialergijsko dejstvo. Kod pada nivoa gama-linolenske kiseline u organizmu i, s tim u vezi,sa padom nivoa prostaglandina E1, značajno se povećava mogućnost upalnih i alergijskih procesa kao što su ekcemi, reumatoidni arthritis, bronhijalna astma.Osim toga, prostaglandin E1 igra važnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa i olakšava simptome predmenstrualnog ciklusa(PMS).

Posebno jak deficit gama-linolenske kiseline imamo kod osoba koje se pridržavaju
klasične mesno –mlečne ishrane.

Radi se o tome što meso, jaja,pavlaka, kajmak, čajni maslac sadrže, pre svega, arahinsku masnu kiselinu koja je u suprotnosti sa gama-linolenskom kiselinom.

Iz arahinske kiseline u organizmu se sintetiše drugi oblik prostaglandina -prostaglandin E2,koji dovodi do upalnih i alergijskih reakcija. I, ako čovek koji se pridržava mlečno-mesnog dnevnog obroka ne nadoknadi nedostatak prostaglandina E2 unošenjem gama-linolenske kiseline, on će patiti od upalnih i alergijskih procesa.


Novi lipidni koncentrat ‘’TRIMEGAVITAL .Borago i amarant’’ sadrži više od 25%
visoko kvalitetne prirodne gama –linolenske kiseline koja se dobija iz ulja boražine i amaranta, a takođe sadrži i kompleks vitamina D i E koji u velikoj meri pojačavaju protivupalna i antialergijska dejstva gama-linolenske kiseline.


Vitamin D sada doživljava ponovno rađanje zbog otkrića njegovih novih zadivljujućih svojstava koja ga čine sličnim po strukturi i funkcijama sa nekim od najvažnijih hormona našeg organizma . Osim naširoko poznate funkcije pojačavanja čvrstine koštanog tkiva, danas se ozbiljno razmatra navažnija uloga tog hormona-vitamina u regulisanju rada srca i krvotoka, u sprečavanju razvoja onkoloških procesa kod žena,a takođe i u regulisanju imunog sistema. Danas je dokazano da je dugotrajni nedostatak vitamina D(do kojeg dolazi zbog niske sunčane radijacije kod 60-80%ljudi koji žive severnije od 40 geografske širine )praćen povećanjem rizika od astme,alegija kože,reumatoidnog artritisa i drugih hroničnih zapaljenjsko-alergijskih bolesti.

Ulje amaranta sadrži nekoliko puta više od svih ostalih biljnih proizvoda tako važne biološki aktivne supstance, kao što su skvalen i tokotrienoli. Skvalen je neophodna komponenta ćelijskih membrana i prisutna je u svim ćelijama tela. To je jedan od glavnih zaštitnika ćelije. Molekuli skvalena vezuju i neutrališu toksične supstance, slobodnih radikalia, kancerogene i druga štetna jedinjenja koji mogu da unište ćelijsku membranu i da prodru unutar ćelije. Upravo sa ovim svojstvima je povezana izražena antitumorska aktivnost skvalena protiv tumora kože, creva i dojke.

POCETNA STRANICA

Нема коментара:

Постави коментар