понедељак, 8. јануар 2018.

TAJNE LEKOVITIH TRAVA OLJHONA






Šta je to Oljhon , gde se nalazi ?  Da bi lakše razumeli moć  njegoviog bilja,  govoreći čisto geografskim jezikom, onda je Oljhon najveće ostrvo na Bajkalu. 



 To je jednostavno mesto koje očarava svojom lepotom. Toliko je bogat različitim predelima i pejzažima Bajkal! Ali kada prilaziš Oljhonu iz moreuza Oljhonske kapije odmah se stvara osećaj nečeg nezemaljskog, nečeg što uopšte ne liči na ono što se nalazi okolo. Posebno je lep kada je veče vedro, kada se mnogobrojni hiljadugodišnji obronci Južnog Oljhona ponosno uzdižu nad morem, formirajući neobične oblike zaliva-fjordova, u kojima počinje da se stvara lagana magla.




Za narod koji naseljava ova mesta ostrvo čuva nešto sveto. Upravo na tom malom parčetu zemlje, koje je dugačko malo više od 70 kilometara, a široko ne više od 15 kilometara, su skoncentrisana najsvetija mesta ogromne Burjatije. Ovde se nalazi i sveta gora Ižimej, ovde je i sveti rt Burhan, na koji sa strepnjom svraćaju i galebovi, ovde je i čuvena Šamanska pećina. I više od toga, po predanju, upravo Oljhon je domovina burjatskog naroda.


Šamanska pećina jedno od tri tajna mesta na zemlji, kao i Shambhala   i Tibet.


Ostrvo Oljhon je priznat i najstariji isceliteljski centar. Od davnina su lokalni narodi tražili isceljenje od mnogih bolesti kod šamana, čiji je duhovni centar oduvek bio upravo Oljhon.

Unikatno mesto po svojoj klimi i geografskom položaju. Na površini koja je manja od 700 kvadratnih kilometara možete naći pustinje, stepe, reliktne šume, alpske livade, široke peščane sprudove s karakterističnim biljnim svetom, slatkovodna, pa čak i slana jezera.


Oljhon je takođe poznat i kao jedno od najsunčanijih mesta na svetu. Ovde su potpuno posebni mikroklimatski uslovi, koji s jedne strane prouzrokuju neobično blagu klimu za Sibir, a s druge, stvaraju jedan od najsurovijih sibirskih vetrova koji se zove sarma. Postoji još jedna čudesna odlika Oljhona, s jedne strane ostrva, Bajkal je u proseku dubok do 150 metara, a s druge strane ostrva je najdublja tačka jezera - 1640 metara!


Izgleda da je sve to zajedno stvorilo čudesnu raznolikost i čudesnu snagu lekovitih trava ostrva Oljhon, koja od davnina privlači burjatske i mongolske šamane, iscelitelje i na kraju savremene naučnike-fitoterapeute.

 Po zalihama i kvalitetu lekovitog bilja Oljhon možemo smatrati neprikosnovenim šampionom u više nominacija. 

-Kao prvo, ni jedan deo sveta se ne može uporediti s Oljhonom po broju lekovitih trava na jednom kvadratnom kilometru. 

-Kao drugo, nigde više u svetu ne možemo videti na površini koja je manja od 700 kvadratnih kilometara biljke koje rastu jedna pored druge, a koje inače rastu u nespojivim klimatsko-geografskim zonama. Na primer, jako redak runolist, koji se u drugim mestima nalazi samo na vrhovima koji su pokriveni večnim ledom i snegom, raste na ostrvu Oljhon zajedno s običnom majčinom dušicom i kurilskim čajem.


- Pod tri, trave Oljhona imaju neobično visoku koncentraciju biološki aktivnih supstanci. Drevni iscelitelji su to objašnjavali time što je Oljhon mesto spajanja dve najjače energetske struje - energije Zemlje, koja se uzdiže nad dubinama Bajkala iz samog centra planete (setimo se da je Bajkal dubok oko ostrva preko 1,5 kilometra!) i energije Sunca, koje gotovo da ne napušta ovo mesto koje je među najsunčanijim mestima u svetu. Savremeni naučnici tvrde da je razlog unikatna mikroklima Oljhona.


 Kako god, ali oljhonske trave su zaista unikatni koncentrati lekovitih supstanci.


Upravo te trave, koje poseduju energiju Oljhona u spoju s hiljadugodišnjim znanjem tibetske i burjatske medicine se i nalaze u osnovi nove linije fitočajeva "Lekovitetrave Oljhona".




Нема коментара:

Постави коментар