субота, 16. децембар 2017.

Stvari koje sigurno niste znali u oblasti endoekologije





SAVREMENI POGLEDI NA ENDOEKOLOŠKU FITOKOREKCIJU


Poslednja istraživanja u oblasti endoekologije govore o tome da savremeni složeni sistemi čišćenja organizma kod sisara (a samim tim i kod čoveka) su se formirali u trenutku kada životinja izađe na kopno. I jedan od presudnih faktora je bio prelazak na hranu biljnog porekla.

Radi se o tome da su mnoge biljke , koje su se koristile kao hrana, osim hranljivih komponenti, sadržale i strane, a ponekad i toksične materije. Da bi se navikli na takvu hranu prve kopnenim životinjama je bio potreban složen sistem anuliranja stotina i hiljada različitih hemijskih supstanci, koje su moge biti prisutne u hrani.

Čovek se odavno navikao na hranu biljnog porekla i danas mu ona samo koristi, kao i u davna vremena, mnoge biljne komponente kao i ranije aktiviraju mehanizam prirodnog čišćenja organizma. A pošto su sistemi anuliranja stranih materija zajednički desetinama hiljada različitih toksina, onda je i njihovo aktiviranje pomoću biljnih materija koje nisu štetne dovodi do aktiviranja procesa neutralisanja i drugih, ali zaista opasnih materija.

Taj princip je dobio naziv endoekološka fitokorekcija i danas se široko koristi od strane endoekologa za čišćenje unutrašnjosti organizma. 

Vrlo bitno mesto zauzima i u mehanizmima lekovito-preventivnog uticaja novog "Lymphosan-a".

Kao što je poznato, glavni mehanizam endoekoloških fitokorekcija prethodnih modifikacija "Lymphosan-a" je bio mehanizam limfosanacije i limfostimulisanja, koji je bio usmeren na aktiviranje funkcija čišćenja limfnog sistema. Ipak u poslednje vreme u centru pažnje svih endoekologa je drugi, još univerzalniji i moćniji mehanizam za samostalno čišćenje organizma.

Radi se o fermentnom sistemu za detoksikaciju stranih materija, koje su uglavnom skoncentrisane u ćelijama jetre i creva. Za razliku od svih drugih sistema za čišćenje organizma, fermentni sistem detoksikacije podrazumeva ne samo otklanjanje štetnih materija iz organizma, već i najaktivnije hemijsko neutralisanje.

 Zbog toga se u ćelijama jetre i creva nalazi na hiljadu različitih i strogo specijalizovanih fermenata, svaki je namenjen neutralisanju određene grupe hemijskih supstanci.

Važna osobenost tog sistema je sposobnost da reguliše svoju aktivnost u skladu s intenzitetom toka stranih materija. Na primer, ukoliko nam je lekar prepisao određeni lek ili ukoliko radimo u proizvodnji koja je štetna , naši fermenti koji neutrališu značajno povećavaju svoju aktivnost i na taj način održavaju čistoću našeg organizma, ukoliko naravno hemijsko opterećenje ne prelazi dozvoljene granice.

Ipak, uopšte nije obavezno da se podvrgavate hemijskom opterećenju kako biste podigli nivo čišćenja organizma. Ispostavilo se da mnogo hranljivo i lekovito bilje sadrži absolutno bezopasne materije koje efikasno povišavaju aktivnost neutrališućih fermenata. Upravo na tom principu se zasniva čišćenje novog "Lymphosan-a".





Нема коментара:

Постави коментар