петак, 15. децембар 2017.

KOJI SU NAJBOLJI MEHANIZMI PRIRODNOG ČIŠĆENJA ORGANIZMA


                                                                                                                                       
                                                                                                                                   
Čišćenje međućelijske sredine (vanćelijsko čišćenje)

Svaka naša ćelija je okružena međućelijskom tečnošću, u kojoj se mogu rastvarati mnogi proizvodi razmene, a takođe i štetne supstance koje dospevaju u organizam iz spoljašnje sredine.

Dalje se međućelijska tečnost može pretvarati u urin, znoj i druge biološke tečnosti koje mogu da se izbace iz organizma zajedno s toksičnim supstancama koje su u njima rastvorene.

 Vanćelijsko čišćenje organizma je veoma moćno sredstvo detoksikacije organizma, ipak po svojoj prirodi to je pasivno čišćenje pošto štetne materije ne gube svoja štetna svojstva sve do momenta izbacivanja iz organizma. Osim toga, mnoge toksične supstance se ne rastvaraju i zbog toga se ne mogu izbaciti iz organizma s biološkim tečnostima.

Proizvodi razmene
i rastvorljive tečnosti
Međućelijska tečnost
- krv i limfa
- imuni sistem
- creva
- urinarni trakt
- digestivni trakt
- sistem bronhijalnog čišćenja
- koža


  1. Unutarćelijsko čišćenje
Sistem unutarćelijskog čišćenja je mnogo složeniji i specijalizovaniji. Pri tom se štetne materije transportuju unutar ćelija jetre i creva, gde se podvrgavaju aktivnoj biohemijskoj transformaciji pomoću specijalizovanih fermenata, kao rezultat tog procesa potpuno gube svoju toksičnost. 

Osim toga, zahvaljujući tim hemijskim procesima nerastvorljivi toksini dobijaju spoosobnost da se rastvaraju u biološkim tečnostima organizma i dalje se izlučuju iz organizma kroz sistem vanćelijskog čišćenja.

Sistem unutarćelijske detoksikacije je glavni sistem čišćenja u organizmu čoveka i njegov vodeći značaj svake godine raste. Radi se o tome da u vezi rastućeg zagađenja životne sredine u naše ćelije dospeva sve više opasnih supstanci koje je neophodno ne samo izbaciti iz organizma, već i brzo neutralisati pomoću aktivne biohemijske transformacije. 

Osim toga, od efikasnosti unutarćelijskog sistema čišćenja u mnogome zavisi rad vanćelijskih mehanizama detoksikacije, pošto je više od polovine toksičnih materija nerastvorljivo i zbog toga bez dodatne hemijske transformacije se ne mogu izbacivati iz organizma kroz biološke tečnosti.

Opasni i nerastvorljivi toksini Fermenti detoksikacije
- krv i limfa
- creva
- urinarni trakt
- digestivni trakt

    1. Zaštita ćelija od hemijskih povreda (antioksidaciona zaštita)
Svake sekunde u ćelijama našeg organizma se vrši na hiljadu biohemijskih procesa s učešćem kiseonika pomoću koga dišemo. Pri tom se neizbežno formiraju slobodne forme kiseonika (slobodni radikali) koji su veoma toksični za ćelije. Slobodni radikali su toliko aktivni u hemijskom smislu da im je dovoljan delić sekunde da povrede bilo koju ćeliju u blizini. Ta svojstva ih čine pogubnim za specijalizovane sisteme neutralisanja i čišćenja o kojima smo gore govorili. 

Slobodni radikali mogu ozbiljno da naruše rad tih sistema, povređujući ćelijske i posebno jako fermentativne mehanizme neutralisanja. Zbog toga za neutralisanje slobodnih radikala u organizmu postoji potpuno poseban sistem čišćenja. 

Zato što je glavni mehanizam toksičkog dejstva slobodnih radikala oksidacija ovaj sistem je dobio naziv antioksidacioni. Uprošćeno govoreći ovaj sistem se sastoji od velikog broja odvojenih bioloških molekula – antioksidanata, koji se nalaze gotovo u svim organima i tkivima našeg organizma i imaju sposobnost brzog neutralisanja slobodnih radikala. Prilikom smanjenja količine antioksidanata naglo raste rizik od povređivanja ćelija i razvoja najrazličitijih bolesti. To primarno može biti povezano s nedovoljnim korišćenjem biljne hrane, koja je glavni izvor antioksidacionih supstanci.

Bez obzira na to što su gore navedeni mehanizmi neutralisanja bili odvojeno razmatrani, svi oni su tesno povezani i predstavljaju jedinstven sistem čišćenja organizma. Unutarćelijski mehanizmi čišćenja ne mogu efikasno funkcionisati bez sistema vanćelijske detoksikacije, zato što većina neutrališućih unutarćelije poroizvoda se izbacuje iz organizma kroz creva, žučne puteve i ostale organe vanćelijskog čišćenja.

 Efikasnost unutarćelijskog sistema čišćenja naglo opada prilikom narušavanja rada unutarćelijskog mehanizma detoksikacije, zato što su mnogi toksini nerastvorljivi u biološkim tečnostima i moraju da prođu niz hemijskih promen unutar ćelija. Na kraju, sistem antioksidacione zaštite ne samo da čisti naš organizam od toksičnih radikala, nego i obezbeđuje neprekidan rad sistema van- i unutarćelijskog čišćenja, štiteći od oštećenja ćelijske i fermentne mehanizme detoksikacije.

Toksični radikali Antioksidaciona zaštita Toksični radikali

SAVREMENA SREDSTVA ČIŠĆENJA ORGANIZMA

Kod zdravog čoveka koji se pravilno hrani i živi u nezagađenoj okolini, gore navedeni mehanizmi ćelijskog čišćenja pružaju dovoljnu zaštitu organizmu. Ipak, većina ljudi koja živi u krupnim industrijskim gradovima svakog dana ima toliko hemijsko opterećenje s kojim prirodni sistemi čišćenja ne mogu da se izbore.

 Potrebna im je dodatna pomoć.

Savremena sredstva čišćenja su upravo i napravljena za neutralisanje aktivnosti prirodnih sistema čišćenja organizma i njihovom sposobnošću da se bore s ogromnim toksičnim opterećenjem. Ipak, kao što je gore navedeno, to je moguće samo kada stimulišemo u isto vreme sva tri uzajamno povezana mehanizma za čišćenje.

Na žalost, bez obzira na prirodnu raznolikost proizvoda za čišćenje većina sve do sada deluje samo na sistem vanćelijskog čišćenja. U većini slučajeva u osnovi vanćelijskog čišćenja su slabi efekti (čišćenje kroz creva) i stimulacija urinarnog trakta (čišćenje kroz bubrege). S tačke gledišta savremene endoekologije takvo čišćenje se ne može smatrati efikasnim zato što rad sistema vanćelijskog čišćenja u mnogome zavisi od aktivnosti unutarćelijskog i antioksidacionog mehanizma detoksikacije.

Za razliku od većine savremenih proizvoda čišćenja dejstvo “Izvora Čistoće” se sastoji od tri formule koje se dopunjuju, što omogućava efikasno korišćenje sva tri glavna mehanizma čišćenja organizma.







   Preuzmite BESPLATNO

KLJUČNE TEHNOLOGIJE USPEHA u Siberian Health




Нема коментара:

Постави коментар